APOD 2018 January 11, RCW 114: A Dragon's Heart in Ara (Sunak Takımyıldızı'nda bir Ejderha'nın kalbi)


Image Credit & Copyright : Andrew Campbell

Explanation: Large and dramatically shaped, this cosmic cloud spans nearly 7 degrees or 14 full moons across planet Earth's sky toward the southern constellation Ara. Difficult to image, the filamentary apparition is cataloged as RCW 114 and traced in this telescopic mosaic by the telltale reddish emission of ionized hydrogen atoms. In fact, RCW 114 has been recognized as a supernova remnant. Its extensive filaments of emission are produced as the still expanding shockwave from the death explosion of a massive star sweeps up the surrounding interstellar medium. Consistent estimates place its distance at over 600 light-years, indicating a diameter of about 100 light-years or so. Light from the supernova explosion that created RCW 114 would have reached Earth around 20,000 years ago. A neutron star or pulsar has recently been identified as the collapsed remains of the stellar core.



I started translating this apod at its own day but I was busy and left it as a draft, as one of my so many other browser tabs. Now, I translated last sentences for getting rid of one of those tabs. :)


Resim Sahibi & Telif Hakkı : Andrew Campbell

Açıklaması: Büyük ve dramatik bir biçimde şekillenmiş bu kozmik bulut, Dünya gezegeninin semasında, güney takım yıldızlarından Sunak Takımyıldızı doğrultusunda, yaklaşık 7 derece veya bir başka deyişle 14 dolunaylık alan kaplamaktadır. Görüntülenmesi epey zor olan bu teleskopik mozaikteki ipliksi belirti, RCW 114 olarak kataloglanmış, resmedebilmek için de, iyonlaşmış hidrojen atomlarını gösteren, gerçek olmayan bir kızıl renk kullanılmıştır. Aslında, RCW 114, bir süpernova kalıntısı olarak tanımlanmıştır. Geniş emisyon iplikleri, muazzam bir büyüklükteki yıldızın öldüğü patlamadan sonra, halen genişlemeye devam eden şok dalgaları olarak, çevreleyen yıldızlararası ortamı süpürmektedir. Gerçekçi tahminler, mesafenin 600 ışıkyılını aştığını ve yaklaşık 100 ışıkyılı kadar bir çapa ulaştığını gösteriyor. RCW 114'ü oluşturan süpernova patlamasının ışığı, 20.000 yıl önce dünyaya ulaşmıştı. Kısa bir süre önce de, bir nötron yıldızı veya bir pulsar, yıldız çekirdeğinin çökmüş kalıntıları olarak tespit edilmiştir.


Source/Kaynak: apod.nasa.gov







Comments

Post a Comment